PERZSA ÉLELMISZER ÜZLET
Ezen az oldalon néhány iráni étel receptje található.
A különleges hozzávalók többsége megtalálható üzletünkben, vagy kérésére szívesen beszerezzük.
Jó étvágyat!
Levesek
Iráni zöldséges tésztaleves (Ash Reshteh)
Áztassuk be a csicseriborsót, a babot és a lencsét meleg vízbe 2 órára. Vágjuk apróra a hagymát, dinszteljük aranybarnára olajon egy magasfalú serpenyőben, a felét tegyük el későbbre. Adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót, babot és lencsét a hagymához, öntsünk hozzá vizet, s közepes lángon főzzük 30 percig.
Vágjuk apróra a zöldeket, tegyük a serpenyőbe, s továbbra is közepes lángon főzzük 15 percig, ha szükséges, öntsünk még vizet utána. Oldjuk fel a lisztet egy pohár hideg vízben, öntsük a serpenyőbe, s keverjük jól össze. Adjuk hozzá a tésztát, s főzzük tovább 10-15 percig.
Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük hozzá a joghurtot. A tetejére tegyük a félretett sült hagymát, valamint a egy kevés olajon megpirított mentalevelet.
Árpaleves (Ash-e jow)
Hozzávalók:
Melegítsük fel az olajat egy nagy fazékban, és közepes lángon pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, és kevergessük egy percig. Adjuk hozzá a kurkumát, a lime levét, a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük hozzá az előzőleg megmelegített csirkehúslevest. Alacsony hőmérsékleten főzzük kb. egy órán keresztül.
Ezután tegyük bele a sárgarépát, és hagyjuk főni 30 percig, vagy amíg a leves besűrűsödik, és a sárgarépa valamint az árpa meg nem puhul. Ha a leves túl sűrű, adjunk hozzá kevés forró vizet,
Tegyük a tejfölt egy kis tálba és lassan öntsünk hozzá 1/2 csésze forró levest, majd keverjük össze, és fokozatosan adjuk hozzá a leveshez. Végül keverjük bele a petrezselymet is.
Iráni lencseleves
Hozzávalók:
Előző este áztassuk be a lencsét. Egy nagyobb edényben pirítsuk üvegesre a fokhagymát az olajban. Adjuk hozzá a lencsét, vizet, zellert, sárgarépát. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 - 1 1/2 órát, vagy amíg megpuhul a lencse. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, keverjük jól össze a paradicsommal, sóval és törött borssal. Öntsük vissza az edénybe, fedjük le, és főzzük még 15 percig. Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet és a petrezselymet. Forrón tálaljuk.
Abe gust
Hozzávalók:
Mossuk meg a húst, és tegyük a hagymával, a babbal, a sárgaborsóval, a törött borssal és a sóval vasfazékba, annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 2 óra hosszat. Ezután adjuk hozzá a kurkumaport, a paradicsomot, a citromlevet és a citrom héját, a burgonyát. Főzzük még 3 órát. Közben tegyünk még hozzá kb. 1/2 liter vizet. Ha kész, vegyük le a tűzről, és szűrjük a levest melegített levesestálba. Kockára vágott friss kenyérrel tálaljuk. A húst csontozzuk ki, és a megfőtt babbal, borsóval, burgonyával és fűszerekkel együtt zúzzuk szét, majd keverjük jól össze. A tetejét szórjuk meg fahéjjal, és tálaljuk.
Főételek
Padlizsános pörkölt (Khoreshte bademjan)
Hozzávalók:
Melegítsük fel az olajat, és pirítsuk benne aranysárgára a hagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott húst. Ha megpirult, tegyük bele az áztatott csicseriborsót, kurkumát, nyers paradicsomot és pürét, citromlevet, sót, borsot, majd öntsük fel vízzel. Lassú tűzön főzzük 1-1,5 órát, amíg a hús, és a csicsriborsó megpuhul.
Közben vágjuk szeletekre a padlizsánt, sózzuk le, szűrőben hagyjuk állni egy fél órát, majd öblítsük le, töröljük meg, és 30 perccel a tálalás előtt süssük ki aranysárgára a maradék vajban. Rakjuk a hús közé, és főzzük még 20 percig. Tálaljuk forró rizzsel.
Zöldséges pörkölt (Ghormeh sabzi)
Hozzávalók:
Melegítsük fel az olaj felét, és közepes lángon pirítsuk benne a hagymát, amíg aranysárga nem lesz. Adjuk hozzá a kurkumát, és süssük még 2 percig. Adjuk hozzá a húst, és nagyobb lángon süssük, amíg barna lesz. Öntsük fel vízzel, tegyük bele a babot, ízesítsük sóval, borssal. Fedjük be, és lassú tűzön főzzük 1-1,5 órát, amíg a hús megpuhul.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olaj másik felét, és közepes lángon fonnyasszuk meg benne a zöldségeket. Az így elkészített zöldségeket adjuk a húshoz, tegyük bele a szárított lime-ot, és főzzük tovább még 15-20 percet. Rizzsel tálaljuk.
Sárgaborsós hús (Khoreshte gheymeh)
Hozzávalók:
A sárgaborsót kevés vízben félig megfőzzük, és félretesszük.
2 evőkanál olajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott húst, és a zúzott fokhagymát. Pár percig erős lángon kevergessük, hogy jól átsüljön. Ha zsírjára sült, tegyük hozzá a fűszereket (só, bors,kurkuma,fahéj,curry), a paradicsomot, engedjük fel 2 pohár vizzel, és fedő alatt pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a darabokra tört citromot, és a leszűrt sárgaborsót, majd lassú tűzön főzzük tovább.
Közben hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk 1 cm-es darabokra, és olajban süssük ropogósra. Tálalás előtt a burgonyát terítsük a sárgaborsós húsra, és rizzsel együtt fogyasszuk.
Vajbab rizzsel (Lubja polo)
Hozzávalók:
A darabokra vágott babot megpároljuk. 1 hagymát apróra vágunk, és két evőkanál olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, és jól megpirítjuk. Hozzáöntünk 4 dl vizet, s puhára főzzük. Ha a vizét elfőtte, hozzáadjuk a kevés vízzel felhígított sűrített paradicsomot, és a párolt vajbabot. Curryvel, paprikával, borssal fűszerezzük. 30-40 percig gyenge lángon főzzük. Miután elkészült, félretesszük.
Az előző este sós vízben beáztatott rizst forrásban levő sós vízben félig megfőzzük, utána leszűrjük. Mély lábasba 3 dkg vajat felolvasztunk, váltogatva belerakunk egy-egy réteg rizst és vajbabos húst. A vajbabos réteget mindig szórjuk meg fahéjjal. Az utolsó réteg rizs legyen, amelyet locsoljunk meg 10 dkg felolvasztott vajjal. A lábast jól bepárnázott fedéllel lefedjük, s 30-40 percig gyenge lángon, alátéten pároljuk. A vajbabos hús rizs nélkül, önálló ételként, kenyérrel, fokhagymás joghurttal is fogyasztható.
Köretek
Rizs I. (Polo)
Hozzávalók:
A rizst előző este erősen sós vízben beáztatjuk. Másnap a rizsről a vizet leöntjük, és feltesszük 2-3 liter forrásban levő sós vízben főni. Addig főzzük, amíg félig meg nem puhul. (Vigyázzunk, nem szabad szétfőnie!) Ezután a rizst leszűrjük.
A burgonyát vágjuk karikára, az olajat öntsük a lábasba, s a megsózott burgonyakarikákkal rakjuk ki az alját. A rizst tegyük a tetejére. Olvasszuk meg a vajat vagy a margarint, s öntözzük meg vele a rizst. Jól bepárnázott fedővel fedjük le. Kb. 30-40 percig lassú lángon pároljuk. Különféle húsételek köreteként fogyaszthatjuk.
Rizs II. (Kateh)
Hozzávalók:
Áztassuk a rizst egy órán keresztül, majd váltott vízben többször mossuk meg. Tegyük a rizst teflon edénybe, és öntsük fel 5 csésze vízzel. Keverjük hozzá a sót, az olajat, majd erős lángon forraljuk addig, míg a víz szintje a rizs alá csökken. Fedjük le, és alacsony hőmérsékleten főzzük még kb. fél órán keresztül, amíg a rizs megpuhul.
Zöldséges rizs (Sabzi polo)
Hozzávalók:
Mossuk meg a gyógynövényeket, vágjuk apróra, majd sózzuk, borsozzuk. Készítsük el a rizst fentebb leírt módon (polo), de miután félik megfőtt, és leszűrtük, keverjük össze az előkészített gyógynövényekkel,majd azokkal együtt főzzük tovább. A zöldséges rizst általában sült hal mellé fogyasztjuk.
Saláták
Shirazi saláta (Salad Shirazi)
Hozzávalók:
Mossuk meg a hozzávalókat, hámozzuk meg az uborkát, majd mindent vágjunk apró darabokra (kockára). Adjuk hozzá a citromlevet, az olívaolajat, a sót, a borsot, az egészet alaposan keverjük össze, és tálaljuk.
Joghurtos uborka (Mast-o-khiar)
Hozzávalók:
A joghurtot simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt uborkát, az apróra vágott kaprot, a mentafüvet. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük, és egy-két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük. Tálalás előtt pár órára hűtöszekrénybe tesszük. (A felsorolt zöldségeken kívül bármilyen más zöldséget is használhatunk, például a bazsalikom friss levelét, borsikafüvet, tárkonyt stb.)
Iráni krumplisaláta (Salad olivie)
Hozzávalók:
A csirkemellet a hagymával vízben megfőzzük, sót és borsot teszünk a vizébe. A burgonyát (héjastól) és a tojást megfőzzük. A burgonyát és tojást lehéjazzuk, és az uborkával együtt nagy lyukú reszelőn le reszeljük. A csirkemellet szálkákra szedjük a majonézzel, cukorborsóval együtt a fentiekhez adjuk (kevés majonézt és cukorborsót hagyjunk a díszítéshez). Kézzel jól összedolgozzuk az egészet. Tálaló edénybe rakjuk, és a tetejét kanállal elsimítjuk, megkenjük majonézzel, és ízlés szerint díszítjük.
1-2 órára hűtőbe tesszük.
Zöldsaláta
Hozzávalók:
Tegyük a feldarabolt salátát egyszínű cseréptálba, keverjük össze a többi hozzávalót, és öntsük le vele a salátát.
Zellerszár saláta
Hozzávalók:
Mossuk meg jól a zellerszár darabokat, tegyük fazékba a vízzel és lassú tűzön lefedve főzzük fél órát. Öntsük le róla a vizet. Keverjük össze a citromlevet az olajjal, sóval és a törött borssal. Tegyük bele a zellerszár-darabokat, és szórjuk rá a zellerlevelet.
Desszertek
Sáfrányos rizspuding (Sholeh zard)
Hozzávalók:
Mossuk meg a rizst váltott vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Tegyük a rizst 5 literes teflon edénybe, adjuk hozzá a vizet és a sót, majd forraljuk fel. A keletkezett habot szedjük le a tetejéről, majd fedő alatt főzzzük kb. 30 percet, vagy amíg a rizs puha nem lesz. Adjuk hozzá a 3 csésze kristálycukrot, és állandó keverés mellet főzzük még 20 percig.
Amíg a rizs fő, a zúzott sáfrányt keverjük el 2 evőkanál forró vízzel, és hagyjuk állni.
20 perc után a rizshez keverjük hozzá a sáfrányt, a kardamomot, az olvasztott vajat, a szétforgácsolt mandulát, és a rózsavizet. Fedjük le, és alacsony hőmérsékleten, időnként megkeverve főzzük még 45 percig, amíg teljesen besűrűsödik.
Ezután öntsük a pudingot egy nagy, vagy több ks tálba, és díszítsük fahéjjal, mandulával, pisztáciával. Fogyasztás előtt 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Perzsa rizspuding (Shir berenj)
Hozzávalók:
Mossuk meg a rizst, majd áztassuk két órán keresztül. Öntsük le róla a vizet, majd tegyük fel vízzel felöntve főni egy mély teflon edényben, amíg a rizs kissé megpuhul.(kb. 20 perc). Adjuk hozzzá a tejet, és a cukrot, majd fedő alatt, időnként megkeverve főzzük kb. 2 órán keresztül.
Keverjük hozzá a tejszínt, és a rózsavizet, majd főzzük még 10 percig. Öntsük tálakba, és tegyük hűtőbe 1-2 órára. Díszitsük forgácsolt pisztáciával, és tálaljuk, forró lekvárral, sziruppal, fahéjjal, cukorral.
Perzsa datolya torta (Ranginak)
Hozzávalók:
Pirítsuk a diót 3-5 percig egy serprnyőben, ha kész hagyjuk kihűlni majd minden kimagozott datolyába tegyünk tegyünk néhány szemet. (Ez a leginkább időigényes lépés...)
Egy mély lábasban folyamatos keverés mellett 10-15 percig melegítsük a lisztet és a vajat míg karamell szerűvé nem válik. (Először egy sűrű pasztát kapunk, ami a 15. perc felé karamelles állagú lesz.)
A keverék harmadát simítsuk egy kerámia edénybe majd óvatosan - nehogy megégessük magunkat - helyezzük a rétegre a megtöltött datolyákat szorosan egymás mellé. Öntsük a maradék "tésztát" a tetejükre és simítsuk el egy kanállal. Keverjük össze a porcukrot, fahéjat és kardamonport majd egyenletes rétegben szórjuk a süteményre és nyomogassuk a tésztába egy kanállal. Ekkor már nem por hanem inkább tésztaszerű állaga lesz a cukornak.
Végül szórjuk meg az egészet a pisztáciadarabokkal, amiket kissé nyomkodjunk a tésztába, hogy ne peregjenek le a süteményről fogyasztáskor.
Várjuk meg míg teljesen kihűl és éles késsel szeletelhetjük.
Zoolbia
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a sziruphoz:
Oldjuk fel a sáfrányt 1 evőkanál forrásban lévő vízben, és tegyük félre.
Tegyük a joghurtot, és a keményítőt egy keverőtálba, hagyjuk állni 5 percig, majd alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztet, a 2 evőkanál rózsavizet, a vajat, a szódabikarbónát, az oldott sáfrányt, és keverjük addig, amíg sima tésztát kapunk. Hagyjuk állni 30 percig.
Készítsük el a szirupot: keverjük össze a vizet, a rózsavizet, és a cukrot egy serpenyőben. Forraljuk fel, és időnként megkeverve főzzzük addig, amíg a cukor felolvad, és a szirup besűrűsödik. (kerüljük a túl sok keverést) Adjuk hozzá a citromlevet, a kardamomot, keverjük össze, és vegyük le a tűzről.
Tegyük a tésztát egy közepes méretű lezárható zacskóba, nyomjuk ki belőle a felesleges levegőt, és zárjuk le. Vágjuk le a zacskó egyik sarkát, itt fogjuk kicsorgatni a tésztát. (használhatunk tülcsért is)
Egy mély serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd mérsékeljük a hőt. Óvatosan, körkörös mozdulatokkal nyomjuk ki a tésztát az olajba, úgy, hogy kb. 4 cm átmérőjű csigavonalú alakzatokat kapjunk. Süssük aranysárgára mind a két oldalát.
A megsűlt tésztákat óvatosan emeljük ki, csepegtessük le, és dobjuk az előre elkészített szirupba. Hagyjuk állni benne 4-5 percig, majd szedjük szítára egymás mellé (ne tegyük egymásra!), és várjuk meg, amíg lecsepeg.
Tegyük tálra egymás mellé, és hűvös helyen tároljuk.
Ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.